4 min lesetid

På jobb for å knytte verden sammen

Featured Image

Johan og Dennis reiser land og strand rundt for å bygge basestasjoner til det nye norske 5G-nettet. Turen kan gå med helikopter, til fots – eller med beltebil, når været slår seg vrangt.
Vi møter kollegene Johan (32) og Dennis (33) på «site» i Holmlia utenfor Oslo, hvor de er på jobb i en 20 meter høy mast på toppen av en kolle med utsikt over Oslofjorden og landskapet rundt.

– Her er oppgaven å gjøre den såkalte «5G-swappen». Vi har tatt vekk det gamle 2G-, 3G- og 4G-utstyret til Huawei og Ericsson, og gjort klart for å bygge opp en helt ny basestasjon med ny teknologi og nye 5G—egenskaper. Neste steg akkurat nå er å heise opp de nye antennene og montere dem, sier Johan.

Når utrustningen er ferdig montert, kan masten begynne å kommunisere med omverdenen.

Feltheltene

Med femte generasjons mobilnett kommer en teknologi som vil skape nye løsninger basert på robotikk, virtuell virkelighet og «tingenes internett» (IoT). Vi vil få et mer intelligent samfunn med bedre helsevesen, samfunnssikkerhet og redusert energibruk og klimautslipp. For å oppnå det, må det bygges en helt ny digital infrastruktur i hele vårt langstrakte land.

Det betyr at noen må ut i felten og bygge basestasjoner for den nye infrastrukturen – enten det er ytterst ved Trolltunga på Vestlandet eller på en forblåst fjelltopp midtvinters. I dette tilfellet er det «Team Johan og Dennis» som må ut i vær og vind i norske landskap.

Lagånd er avgjørende

_D0A0816_foto_erik_thallaug

 Johan og Dennis utgjør et fast team i UBConnect. De to barndomsvennene er fra Dalarna i Sverige, hvor de først gikk på skole sammen og så jobbet sammen i svensk telecom-bransje. De kom inn i UBConnect samtidig etter å ha søkt jobb – igjen som et team.

Tonen er god og munter mellom de to.

–Vi har en fast arbeidsdeling som vi synes fungerer godt. Jeg tar meg av det tekniske og er vel en team-leder, sier Johan. – Og jeg er Byggmester Bob, legger Dennis spøkefullt til.

UBConnect skal oppgradere utstyret til 5G i alle Telia-stasjoner i hele landet – totalt rundt 5000 stasjoner. «Team Johan og Dennis» anslår at de så langt har montert nesten 100 basestasjoner for 5G i løpet av sin halvannet år lange karriere med dette 5G-prosjektet. Det krever god planlegging og lagarbeid som fungerer optimalt.

– Vi gjør normalt unna én stasjon i uken. Da må vi være effektive og planleggingen vår er det viktigste for å få det til. Vi kommer ganske raskt overens om hvordan vi skal gå løs på hver enkelt basestasjon. Hver basestasjon er unik og trenger sin egen arbeidsplan, sier Dennis.

Teamet forteller at det er en typisk UBConnect-holdning å bidra til god lagånd og samarbeid.

–Vi har daglig kommunikasjon med vårt internasjonale kontor og kontoret i Oslo. Der sitter våre prosjektledere og planlegger logistikken og alt det praktiske rundt jobben veldig godt fra begynnelse til slutt, slik at vi kan fokusere på jobben som skal gjøres, forteller Johan.

– Vi hjelper ofte de andre utenlandske teamene, siden mange av dem er ikke så vant til å jobbe i Norge. Mange er fra Litauen, men vi har folk fra flere land.

Med helikopter og beltemaskin til topps_D0A0645_foto_erik_thallaug

Johan og Dennis startet sin 5G-gjerning i Oslo, Bergen og Stavanger, og jobbet seg sakte, men sikkert innover i landet. Av og til kommer de tett på naturkreftene. Under et oppdrag til fjells på toppen av et skianlegg i Voss måtte selv et helikopter gi tapt. Det ble ikke noe hinder for å få jobben gjort.

–Det gikk ikke an å fly opp med helikopter fordi det var ustabilt vintervær med snø og vind og veldig høyt oppe. Det var en såkalt «remote site», hvor prosjektlederen vår fant en løsning på hvordan vi skulle komme oss opp dit uten helikopter. Løsningen ble å lage vei oppover fjellsiden med beltemaskin, forteller Johan.

Særlig ett oppdrag gjorde inntrykk på det reiseglade teamet med sans for vakker norsk natur. Trolltunga i Hardangerfjorden trengte nemlig også en ny basestasjon for 5G.

– Masten der oppe skal gi mobildekning til turistene som kommer til Trolltunga. Det var langt å gå dit hver dag, så vi ble kjørt inn med helikopter. Det var helt spektakulær utsikt, sier Dennis.

Teamet forteller at både de og utstyret ofte må bli fraktet til «siten» med helikopter.

– Det er jo så mye fjell her. Men HMS og sikkerhet er veldig viktig for UBConnect, så vi føler oss alltid trygge. Kontoret sender ofte materialene for oss med helikopter, og så går vi noen kilometer gjennom landskapet frem til «siten», sier Johan.

– Det er gøy å reise rundt og se så mye av det vakre landskapet i Norge. Det er en viktig motivasjonsfaktor for oss at vi er veldig glade i Norge – både naturen og menneskene, sier et samstemt team.

Bygger fremtiden mast for mast

På jobb som 5G-montør er hverdagene sjelden like og teamet setter stor pris på å kunne jobbe med noe meningsfylt. Selv om det er lett å glemme når man henger i toppen av en mast, bidrar arbeidet til å skape en ny digital infrastruktur som vil endre samfunnet fundamentalt på sikt.

– Å bidra til å bygge fremtiden og å skape et bedre samfunn er viktig for oss – det føles som om vi gjør noe nyttig når vi er på jobb. Men for meg som er teknikkinteressert er det også gøy å bygge noe som jeg selv kommer til å bruke i hverdagen, sier Johan.

 

_D0A0857_foto_erik_thallaug

 

2 min read

5G-tekniker – En jobb høyt over bakken

Å jobbe som 5G-tekniker er spennende og varierende. Vi har vært med to av våre medarbeidere fra Transtema-familien som...

4 min read

UBConnect sin fremtiden

Utvikling over grensen

Kanskje det verste som kan skje til en bedrift i dagens marked er å være selvtilfreds. Mens...

3 min read

UBConnect inn i Transtema-konsernet

19. desember 2022 – Transtema Group AB har inngått avtale om å kjøpe 100 prosent av aksjene i den norske...